Acne eller bumser rammer næsten alle

Acne eller bumser er en meget almindelig hudlidelse som rammer næsten alle unge i puberteten, men også mange voksne.

Acne viser som små betændte knuder, der afløses af egentlige bumser. Bumser er mest et kosmetisk problem og ikke farlige. Men de kan være ret ømme, efterlade små ar og tære på selvtilliden, især hos teenagere.

Problemet er en betændelsestilstand

Bumser, og tilstoppede porer skyldes betændelse i de talgkirtler, der omgiver de fine hår i ansigtet og på overkroppen. Talgkirtler påvirkes af mange faktorer; Stress, hudceller, bakterier, hormonelle svingninger og dine gener kan medvirke til urenheder og bumser.

Acne opstår hvis talgkirtlerne producerer for meget talg og tilstopper hårsækken, så det overskydende fedt ikke kan komme op til hudoverfladen. En bestemt bakterie (Propionebacterium acnes) som lever af hudfedt, trænger derefter ned i hårsækken og fører til irritation og betændelse af huden. 

Læs hvad der sker med din hud når du får bumser eller acne:  http://huddoktor.dk/patient/Hvad+sker+der+i+huden/1609.html

Hudens tilstand bliver forværret:

• Hvis du arbejder i et fugtigt og varmt miljø.

• Når du er ‘stresset’ eller ikke har det godt med sig selv. 

• Hvis du piller ved bumserne eller klemmer dem ud.

• Når du har menstruation. 

• Hvis du udsættes for medikamenter, kemikalier eller stærk forurening.

Teenagere er særligt udsatte

Teenagere begynder at danne flere kønshormoner under puberteten. Hormonbalancen indvirker på, hvor hurtigt kroppen producerer talg og hudfedt, og undersøgelser viser, at gener og arvelighed har stor betydning for hvordan huden vil opføre sig.

Kønshormonerne stimulerer talgkirtlerne til at producere ekstra hudfedt. Almindelige bumser opstår under nedbrydningen af hudfedtet, fordi der dannes affaldsstoffer og syre, som irriterer talgkirtlen, så der opstår betændelse i den. Acne er en mere modstandsdygtig type bumser og skyldes en hudbakterie som trænger ned i hårsækken og laver ravage.

Læs mere om hjælp til selvhjælp: http://www.aknefri.dk/ar-pa-sjaelen

Voksne får også acne

Det er en udbredt misforståelse, at acne kun rammer teenagere. Stress og hormonelle ændringer er hovedårsagen til acne efter puberteten. Du kan få acne så sent som i 20- eller 30 årsalderen, særligt hvis du er kvinde fordi dine hormoner forandrer sig hele tiden. Det skønnes, at 25 % voksne mellem 25 og 44 har bumser, og at næsten 50%  af alle voksne kvinder oplever mild til middelsvær acne. 

Læs mere om acne hos voksne: http://www.netpatient.dk/Bumser-Acne.htm#Hvem

Der er mange myter om acne og uren hud

Det er vigtigt at huske på at bumser ikke kommer på grund af det du spiser eller fordi du ikke vasker dig nok. Bumser og Acne skyldes mange faktorer, der virker langt under hudens overflade. Når betændelsen bliver synlig har processen været undervejs i flere uger.

De nedbrudte, døde hudceller danner en prop i hudens porer, det har intet med snavs at gøre. At vaske sig for tit eller aftørre med sprit for at “rengøre” huden kan forværre hudproblemerne.  

Forskerne har heller ikke kunnet finde nogen væsentlig forbindelse mellem kost og acne eller bumser.

God hygiejne og pleje hjælper

God hudpleje og hygiejne er nødvendig for at fjerne den overskydende talg og bakterier der stimulerer acne og bumser. Men det er vigtigt at huske at du har bakterier overalt på kroppen – det er helt normalt og nødvendigt, det handler ikke om at fjerne alle bakterier.

Vand fjerner ikke talg og bakterier, og du må heller ikke bruge skrap sæbe for at rense en fedtet hud. Ansigtets fine fedtlag beskytter og holder huden sund og smidig. 

Læs om behandlingsformer og hvad du selv kan gøre for at forebygge acne og bumser: http://www.aknefri.dk/hvad-kan-jeg-gore

Milde specialprodukter er et must

Brug milde og skånsomme produkter til uren hud, så du ikke skaber mere ubalance. Mange hudplejemidler er fyldt med tilsætningsstoffer og indeholder kunstige duft- og farvestoffer, alkohol eller lanolin, som generer huden og fjerner dens naturlige beskyttelse.

Er du disponeret for acne eller bumser skal du altid bruge specialprodukter – udviklet til at kontrollere talg og forhindre urenheder og acne. 

Hvis du bruger make up bør du kun bruge produkter som ikke tilstopper huden.

Pleje af uren og fedtet hud.

En uren og fedtet hud er frem for alt en hud i ubalance. Den har karakteristiske symptomer som tilstoppede og store porer, hudorme, bumser og skinnende områder. På apoteket fører vi kun testede kvalitetsprodukter, og har flere effektive serier specielt udviklet til fedtet/uren hud.

Talg, snavs og makeuprester kan ikke opløses i vand. Det er derfor vigtigt at bruge et renseprodukt som egner sig til fedtet og uren hud. Fedtet hud har behov for milde og lette produkter. På den måde bliver huden effektivt renset uden at blive udtørret. 

Brug aldrig en almindelig sæbe, de er ofte skrappe og ødelægger hudens beskyttelseslag så den reagerer med irritation.

Har du fedtet eller uren hud, så spørg på apoteket. Vi har mange gode og testede produkter du kan bruge til uren hud og acne.
Har du mange problemer med din hud, så spørg efter Susanne på Apoteket i Frederiksberg Centret. Hun er uddannet kosmetolog og farmakonom og kan vejlede dig i hudpleje. Er du i medicinsk behandling for acne er hudpleje også vigtigt.