Undersøgelser viser, at 70% af danskere lider af D-vitamin mangel om vinteren, og 45% af os mangler også D-vitamin om sommeren. Vi får D-vitamin gennem bl.a. fed fisk, og så producerer huden selv D-vitamin ved kontakt med sollys. Derfor er D-vitamin manglen særlig udbredt i Norden i vinterhalvåret, hvor vi ikke får tilstrækkeligt med sollys.

En vigtig funktion 
D-vitamin er vigtig for kroppens funktioner, for det fremmer optagelsen af calcium fra tarmen, og så sikrer D vitamin desuden den rigtige balance i immunsystemet, og er knyttet til kroppens blodsukkerregulering, energiniveau og humør.

Hvordan mærkes mangel på D-vitamin?
Træthed om vinteren kan skyldes, at du mangler D-vitamin. Men manglen på D-vitamin kan også give dårligere tænder, skrøbeligere knogler og muskelsmerter. Alvorlig mangel på D-vitamin kan føre til knogleskørhed, knoglebrud, Type 1 diabetes og lidelser som depression, skizofreni, alzheimers og sklerose.

Hvad kan jeg gøre?

  • Vælg madvarer, som indeholder meget D-vitamin, som fx fede fisk (sardiner, makrel, sild, ål, laks og hellefisk), fedtstoffer (margarine, smør og olier), kød, æg, mælk og ost.
  • Kom udendørs i dagtimerne.
  • Tag et tilskud af vitamin D og Kalk: den anbefalede dosis til voksne er 7,5 mikrogram og 10 mikrogram for gravide, ammende og ældre, men har du mangel på D-vitamin har du sikkert brug for en højere dosis. Spørg på apoteket.
  • Kontakt din læge, hvis du har mistanke til en alvorligere mangel på D-vitamin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *