Diarré er en sygdom hvor man har mere end 3 daglige afføringer, hvor behovet pludseligt opstår, og afføringen er løs eller vandig.

Diarré er en af de mest almindelige sygdomme der forekommer i hele verdenen. Der skelnes imellem kronisk eller akut diarré.
Akut diarré skyldes oftest en infektion af mikroorganismer, og omkring 95% af alle tilfælde går over af sig selv efter 1-14 dage, alt efter hvilken mikroorganisme der er skyld i diarréen. Hvis mikroorganismerne er skyld i en betændelse i tarmen, ser man ofte feber, mavesmerter og – kramper.

Kronisk diarré kan skyldes en lang række sygdomme, hvor man via læge skal diagnosticeres, for at kunne målrette behandlingen.

Nogle oplever at få diarré af antibiotika. Dette skyldes at antibiotika både rammer de dårlige, men også de gode bakterier i tarmen, og derved forårsager en ubalance i tarmfloraen. Det kan derfor være en god ide at supplere med mælkesyre bakterier, for hurtigst muligt at genoprette tarmfloraen.

I alle tilfælde er det vigtigt at sørge rigeligt med væske, specielt børn og ældre. Opløsninger med sukker og salte (elektrolytter) er det mest optimale, da man bruger meget energi, samt taber mange vigtige elektrolytter ved diarré. Opløsninger med for meget sukker ( f.eks. almindelig Cola og juice), kan give mere vand i tarmen og derved være medvirkende til ekstra væsketab. Disse typer væsker skal fortyndes inden brug.

Hvis man har langvarig diarré (over 14 dage) bør man kontakte lægen, samt hvis man observerer blod og/eller kraftige mavesmerter, bør man ligeledes kontakte lægen.

Er du i tvivl eller spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte os på apoteket.