En forkølelse er en infektion i næse og svælg. Infektionen gør så slimhinden hæver op, producerer slim, og kan medføre en række følgesygdomme såsom hoste, bihule- og mellemørebetændelse.

Forkølelse kan forveksles med allergiske symptomer, men hvis sekretet fra næsen er gulligt over i det grønlige, skyldes det en infektion, hvorimod sekretet vil være gennemsigtigt ved allergi.

Infektionen skyldes en virus, hvilke der findes adskillige af, som også gør at et barn der ikke har dannet antistoffer imod disse vira, kan blive forkølet flere gange inden for en kort periode. Man bliver smittet af andre der er syge, via luften hvis der er bliver nyset eller hostet i nærheden af dig, eller ved kontakt med ting en syg har overført virussen til.

Efter at have fået virussen ind i systemet, går der et par dage hvorefter symptomerne viser sig, med let feber og generel utilpashed. Herefter ses de typiske forkølelses symptomer med tilstoppet næse, slimdannelse og nysen, hvilket typisk ses i 2-5 dage.

Hvad kan jeg selv gøre?
Varme drikke, samt generelt at sørge for at holde sig varm, hjælper kroppen med ikke at skulle bruge energi på dette og have mere energi til at bekæmpe infektionen. Ellers kan man kun bekæmpe symptomerne, såsom febernedsættende medicin ved feber, eller en næsespray ved hævede slimhinder.

Hvornår skal jeg søge læge?
Hvis infektionen lukker af til bihulerne eller mellemøret, og der udvikles en infektion i disse områder, kan det være nødvendigt at kontakte lægen for at blive behandlet med antibiotika.

Vidste du at, regelmæssig næseskylning kan forebygge forkølelse og bihulebetændelse?
Læs mere og køb et næsehorn her

Du kan også købe næsehorn på Apoteket.