Kosttilskud til gravide findes i mange varianter, for når man bliver gravid vil de fleste kvinder gerne gøre en ekstra indsats for at sikre sig, at kroppen og barnet får alle de nødvendige næringsstoffer og de bedste betingelser for at udvikle et sundt foster. De officielle anbefalinger til gravide lyder at tage et gravidmultivitamin- og mineraltilskud og evt. ekstra tilskud af jern. Men der kan være andre tilskud, som er gavnlige for dig, når du er gravid.

Naturlige kosttilskud til gravide

I Sund og Rask anbefaler vi at få sine vitaminer og mineraler fra fødevarer i så høj grad som muligt. Når det drejer sig om kosttilskud til gravide, anbefaler vi at vælge præparater udvundet fra naturlige fødevarer. Når du er gravid er det en god ide med et multivitamin- og mineralprodukt, så du sikrer dig, at du får hvad du har brug for, men vær også bevidst om at spise masser af grønsager – især de grønne, så du er godt dækket ind gennem kosten.

Folsyre før graviditeten

Gravide anbefales at tage folsyre især de første 12 uger af graviditeten og starte allerede når de planlægger at blive gravide. Folsyre har bl.a. betydning for celledeling og for produktionen af de røde blodlegemer. Folsyre, folat og folacin er naturligt forekommende former for folsyre, som både findes i Solgars Prenatal Nutritients og i den rene folacin samt i Solarays Baby-me-now multivitamin til gravide. Folinsyre er en syntetisk fremstillet form.

Multivitamin til gravide

En multivitamin til gravide er sammensat så den indeholder en del folsyre og er lav på A-vitamin, da høje doser af A-vitamin under graviditeten kan skade fostret. Multipræparater med vitaminer og mineraler er enten syntestisk fremstillet eller udvundet af naturlige fødevarer.

Du kan sagtens begynde at tage multivitaminer til gravide allerede når du planlægger at blive gravid, for her får du en god dosis af essentielle vitaminer og mineraler. Både Solars Prenatal Nutritients og Solarays Baby-me-now er rigtig gode tilskud, som du kan tage både før, under og efter graviditeten, hvis du ammer. Baby-me-now fra Solaray er et multivitamin- og mineralpræparat som er tilsat urter og testet for bedst mulige biotilgængelighed – dvs. optagelse af vitaminerne og mineralerne i kroppen. Begge kosttilskud til gravide er uden BHT, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Solgar er kendt for sin høje kvalitet og forskning i kosttilskud.

Kvalme når du er gravid

Nogle kvinder oplever kvalme – især i de første 12 uger af graviditeten. Sørg for at holde dit blodsukker oppe, for det er ofte når det daler hurtigt, at man oplever kvalme. Hav en kiks eller en pose mandler liggende på sengekanten og spis lidt inden du rejser dig om morgenen – og sørg for altid at have lidt mad med dig, så du kan stille sulten inden kvalmen rammer.

Ingefær kan også hjælpe på kvalmen, men Sundhedsstyrelsen fraråder brugen af kapsler, da de er for koncentrerede. Du kan med fordel købe ingefær ekstrakt eller juice og blande det op lidt vand med citron eller æblejuice.

Fiskeolie til gravide

Fiskeolie er en god ide, når du er gravid, og vælg gerne en fiskeolie med højt DHA da det bidrager til en normal udvikling af hjernen hos fostret. Nordic Naturals Cod-Liver oil er højere på DHA end EPA, derfor bruger man også torskelever til børn – og den kan fåes på kapsler. Vær dog forsigtig med andre typer cod-liver tilskud, da nogle har et meget højt indhold af A-vitamin. Kan du klare fiskeolie i flydende form, er Nordic Naturals Omega-3 med citronsmag en høj koncentration af både EPA og DHA og let optagelige i sin flydende form. Det er ikke dog ikke tilfældet for Nordic Naturals produkter. Er du vegetar og ønsker at undgå fisk, er omega 3 kapslen baseret på tang et fint alternativ.

Magnesium til gravide

Magnesium er også et kosttilskud, som er god til gravide, både for din og dit barns skyld. Det nyfødte barn fødes nemlig med dobbelt så meget magnesium i kroppen som kalcium – det gør dem smidige og huden blød og elastisk. Magnesium er vigtig for energistofstiftet og for muskelfunktionen. Oplever du uro eller ubehag i lægmusklerne ved sengetid, kan det hjælpe med et tilskud af magnesium. Her kan du med fordel benytte en magnesium olie, som optages gennem huden. BetterYou har lavet en række gode magnesium olier, men her bør du vælge den originale eller magnesium flakes, da de øvrige er tilsat æteriske olier, som ikke anbefales til gravide.

Jern til gravide

Jern anbefales af Sundhedsstyrelsen, når du er gravid. Det skyldes, at nogle kvinder kommer i jernunderskud, når kroppen skal producere ekstra røde blodlegemer. Det er dog ikke sikkert, at du mangler jern, selvom du er gravid, og tager du et multivitaminprodukt til gravide, får du allerede tilskud af jern. Føler du dig meget træt, er du lidt bleg og har du tidligere haft tendens til jernunderskud, så kan et ekstra tilskud af jern være en en god ide. Her bør du vælge et letoptageligt jerntilskud, som ikke giver forstoppelse, det kunne fx være Kräuterblut – en flydende form i urteblanding eller aminojern. Tager du jerntilskud og oplever problemer med forstoppelse, så kan det være en god ide at lægge selv disse let fordøjelige jernpræparater på hylden for en stund.

Træg mave når du er gravid

Træg mave er meget almindeligt for gravide. Det kan være meget ubehageligt og generende, dels fordi man føler sig oppustet og efterhånden også træt, og måske får du ligefrem kvalme og hovedpine. Dels ændrer din livsstil sig sikkert under graviditeten, da du måske ikke spiser det samme som før pga kvalme, øget sult eller “cravings” og måske er din krop og dit fordøjelsessystem vant til, at du bevæger dig mere, end du er i stand til under graviditeten.

En træg mave kan også have hormonelle årsager. I løbet af graviditeten øges produktionen af hormonet progesteron. Det har en lang række vigtige funktioner i kroppen under graviditeten, bl.a. at få de glatte muskler til at slappe af, så fostret kan få fuldt udbytte af de næringsstoffer, du indtager. Det betyder også, at peristaltikken – dvs musklen, som får tarmen til at trække sig sammen, bliver langsommere, og det kan give træg mave. Senere i graviditeten når barnet vokser sig større begynder livmoderen at presse på tarmsystemet, og det kan gøre en træg afføring meget ubehagelig.

Mælkesyrebakterier til en god fordøjelse

Det kan være en god ide at tage et tilskud af mælkesyrebakterier, når du er gravid, så du hele tiden sørger for at holde din tarmflora og fordøjelse i form. Det er via fordøjelseskanalen af du optager næringsstoffer, som føres videre til din barn.

Starter du tidligt op på mælkesyrebakterier kan du fint tage et all round tilskud af LactiPlus eller Udo’s choice Super Adult. Har du problemer med træg mave, så kan du supplere med Vita Biosa eller vælge en NDS mælkesyrebakterie Probiolax 6. Drik masser af væske og motioner, det hjælper ofte også på en træg mave. Cykel- og gåture, svømning eller gravidyoga, hvor du laver nogle skånsomme øvelser om sætter skub i fordøjelsen.

Har du spørgsmål til kosttilskud til gravide eller særlige udfordringer i løbet af din graviditet, så kik ned i Sund og Rask. Vi står altid klar til at rådgive dig.