Lusene hærger med jævne mellemrum i børneinstitutioner og på skoler. Og de bliver ved at overleve, når de ikke bliver ordentligt bekæmpet. Har du mistanke om lus, så gør følgende:

Køb en god lusekam og kæm helt nede fra hårbunden og ud til hårspidserne. Kik på kammen, om der sidder lus – eller bank kammen på en hvid håndvask eller et stykke køkkenrulle. Gentag flere gange – især i hårgrænsen i nakken og op til ørerne. Lusene kan være mørke og meget små men de kan også være helt lyse og så store, at de er lette at få øje på. Kik også efter på pudebetrækket om morgenen.

Kæm hvis:

  • Det klør meget i håret
  • Du har fundet lus hos et familiemedlem – så skal resten af familien også kæmmes
  • De melder om lus i skolen eller børnehaven.

Hvis der er lus på omgang så undgå at dele hårbørster, huer og at komme for tæt på hinanden. Er der lus på omgang i skolen eller børneinstitutionen, kan I også bruge Linicin Prevent Spray, hvis I vil  undgå lusesmitte.

Er I blevet angrebet af lus, så skal der behandles, og vask også sengetøj (især pudebetrækket) og huer i vaskemaskinen og put hårbørster i fryseren i 24 timer – eller læg dem væk i 48 timer, for længere kan lusene ikke overleve uden blod.

Behandling af lus

Hvis du finder levende lus i hovedbunden, er det vigtigt, at du tager affære, for lusene forsvinder ikke af sig selv. Udover at det er voldsomt generende fordi det klør, så smitter lusene også andre. På Gl. Kongevej- og Frederiksberg Apotek sælger vi kun giftfri lusemidler, som fysisk dræber lusene og hæmmer udviklingen af luseæggene, og disse produkter gør ikke lusene resistente. Lusemidlerne er milde og kan bruges af både voksne og børn over 6 måneder, dog bør børn under 2 år ikke bruge den forebyggende Hedrin Prevent lusespray.

Hedrin

hedrin-once-roundedAlle Hedrins produkter gnides ind i tørt hår og indholder stoffer som ikke er kemiske, men som virker ved fysisk at dræbe lus og luseæg.

Hedrin Once skal virke i 15 minutter og vaskes ud med shampoo. Produktet har en silikone-agtig konsistens som kræver vask med shampoo et par gange. Til gengæld dræber produktet både lus og æg, så genbehandling er ikke nødvendig. Hedrin Once fåes både som gel og spray gel.

Hedrin Treat & Go Mousse skal virke i mindst 8 timer og gerne natten over og den skal tørre ind i håret. Den skylles eller vaskes nemt ud af håret igen. Behandlingen skal gentages efter 7 dage.

Hedrin opløsning skal virke 1 time, hvorefter den vaskes ud med et par ganges shampoo. Behandlingen skal gentages efter 7 dage

Læs mere om Hedrin luseprodukter

Linicin

Logo_Linicin_LotionLinicins luseprodukter kan bruges af voksne og børn over 6 måneder samt gravide og ammende. Linicin Prevent Spray bør ikke bruges af børn under 2 år. Produkterne indeholder ingen kemiske stoffer men virker ved fysisk at kvæle lus og luseæg.

Linicin Solution gnides ind i tørt hår og skal virke i 15 minutter, hvorefter det vaskes ud med shampoo og håret efterkæmmes. Behandlingen skal gentages efter 9-10 dage.

Linicin Shampoo knides ind i vådt hår og skal virke i 10 minutter hvorefter det let skylles ud med varmt vand. Behandlingen skal gentages efter 9-10 dage.

Linicin Prevent Spray er et forebyggende lusemiddel, der forhindrer luseangreb med en duft, som afskrækker lusene men er neutral for mennesker. Der er nok til ca. 30 behandlinger i en flaske og stoffet virker i 7 timer og skal ikke skylles ud. Brug Linicin Prevent Spray i perioder, hvor der er lus i institutionen eller i skolen for at undgå smitte.

Læs mere om Linicins luseprodukter

Bug Buster sæt

medium_bug-busterBug Buster sæt er et sæt tættekamme, som udrydder hovedlus manuelt og det kan bruges af voksne, børn og babyer – og alle med allergier og overfølsomhed. Det er lidt mere omstændigt at fjerne lusene manuelt, men det er den billigste og mildeste løsning – og metoden er effektiv, hvis du følger retningslinjerne nøje.

Sættet indholder en bredtandet kam, som redder håret ud samt tættekamme, som kæmmer håret for lus. Kæmningen skal foretages i vådt hår godt gnedet ind i balsam, da balsammen passiviserer lusene. Gå systematisk til værks, tag et lag hår ad gangen, så du får kæmmet hver hårtot flere gange. Fjern lusene ved at tørre tættekammen på et stykke køkkenrulle, så du samtidig kan holde øje med hvor mange lus du fanger. Kæm igen, efter du har skyllet håret fri for balsam. Gentag behandlingen tre gange med tre hele dages mellemrum (i alt fire kæmninger på to uger), da det vil fjerne lus fra nyudklækkede æg, før de kan sprede eller formere sig. Følg instruktionerne i det medfølgende hæfte, hvor du kan se hvor store lusene må være for at du har fanget dem tidligt nok.

Hvis kæmningen ikke har fjernet alle lus efter to uger, så spørg på apoteket efter en mild engangsbehandling.

kæmning

 

 

 

 

Se video fra Apotekerforeningen om hvordan du kæmmer for lus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *