De fleste personer oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv at have mundtørhed.
Det kan for eksempel skyldes nervøsitet, stress eller angst, og det vil oftest forsvinde når følelsen af nervøsitet, stress eller angst forsvinder.
Omkring 20 % af den voksne befolkning føler sig ofte generet af mundtørhed, hvoraf de fleste er ældre, da forekomsten af sygdomme og medicinforbruget er størst der.

Mundtørhed kan også skyldes bestemte sygdomme eller være en bivirkning af flere typer medicin.
Ved sygdomme som Sjøgrens syndrom, diabetes, stofskiftesygdomme og Parkinsons sygdom oplever patienterne ofte at have mundtørhed.
Medicin til behandling af en lang række psykiske lidelser, ADHD, Migræne og epilepsi er blot nogle af de grupper af medicin hvor der ses mundtørhed forbundet med behandlingen.

Hvorfor er spyt vigtigt?
Spyt fungerer som en beskyttende hinde for tænder og tandkød. Den beskytter tænderne mod syre fra mad og drikke, samt mod infektioner i munden. Spyttet indeholder en lang række stoffer der har betydning for nedbrydelsen af den mad vi spiser. Derudover smører spyttet tænder og mund, og derved gør det lettere at tale, tygge og synke maden.

Hvad kan man gøre hvis man oplever mundtørhed?
Disse råd hjælper hvis man oplever mundtørhed:
• Der er udviklet sugetabletter, gel og spray alt efter hvornår problemet er størst. Spørg på apoteket for at få det der passer specifikt til dig.
• Nogle kan holde mundtørheden nede ved brug af almindelige bolsjer og tyggegummi, men husk at det skal være sukkerfrit.
• Sørg for at drikke rigeligt med vand, således at det ikke er på grund af dehydrering at problemet opstår eller forværre problemet.
• Derudover pas på med søde eller syreholdigt mad og drikke, da det kan påføre stor skade på tænderne i en periode med mundtørhed.