Overgangsalderen indtræffer når niveauet af østrogen falder. Det er helt naturligt, men det kan give voldsomme gener. Hormonbehandling kan hjælpe – men ønsker man ikke at tage hormoner, så kan et tilskud af planteøstrogener til overgangsalder være lige så effektivt.

De fleste kvinder forventer, at deres overgangsalder rammer omkring 50-årsalderen. Men for nogle kvinder sker det starten af 40-erne, imens andre er over 60 år. Derfor forbinder man måske ikke symptomerne med overgangsalder, hvis de opstår tidligt. Mange kvinder oplever forstadier til overgangsalderen fra slutningen af 30-erne og enkelte kvinder over 70 oplever hedeture selvom deres overgangsalder for længst er passeret. Det er en god ide at blive undersøgt, hvis hedeturene ikke umiddelbart kan sættes i forbindelse med overgangsalder.

Hvornår overgangsalderen indtræffer er vidt forskelligt, og hvor hårdt den rammer varierer også meget fra kvinde til kvinde.

Typiske symptomer i overgangsalderen

De mest almindeligt kendte symptomer er hedeture og svedeture, humørsvingninger, søvnproblemer og tørre slimhinder i skeden. Men symptomerne kan igen variere. Derfor findes der heller ikke et entydigt svar på en behandling, der virker for alle kvinder. Det der virker for en kvinde har måske slet ingen effekt på en anden.

Hormoner virker for de fleste, men da undersøgelser viser at hormonbehandling øger risikoen for brystkræft, foretrækker mange kvinder at forsøge sig med alternativer til hormoner til at starte med.

Østrogenet – så meget mere end et kønshormon

Østrogen bliver egentlig betragtet som et kønshormon, fordi det er vigtigt for udviklingen og funktionen af de kvindelige kønsorganer. Men østrogen er også vigtig for opretholdelsen af  knogle­styrken og en spændstig hud. Derudover spiller østrogen en vigtig rolle for arterierne, de sikrer at der bibeholdes et normalt blodtryk og normale kolesterolniveauer i kroppen. Hjernefunktionen og humøret påvirkes også af østrogener. Østrogenet er altså et vigtigt hormon for kroppens funktioner, så det er ikke så mærkeligt, at man kan opleve voldsomme reaktioner, når koncentrationen af østrogenet pludselig daler.

Når kvinder oplever hedeture i overgangsalderen, er det fordi kroppens samspil mellem de overordnede hormoner bringes ud af kurs. Hypothalamus regulerer bl.a. kroppens temperatur, stofskifte, hormoner, sult, tørst og vrede. Når der opstår ubalancer i hormonkoncentrationen, bliver den “forvirret” og sender besked ud til kroppen om at hæve temperaturen. Nogle kvinder oplever også stofskifteproblemer i forbindelse med overgangsalderen.

Kosttilskud med eller uden planteøstrogener til overgangsalderen

De tidlige symptomer på overgangsalder, som for nogle kvinder allerede mærkes 10 år før overgangsalderen indtræffer, er det ikke sikkert at østrogenniveauet for alvor er  begyndt at dale – men mindre udsving i hormonbalancen kan give kortvarige overgangsaldersymptomer, som måske passerer igen. Nogle kvinder begynder også at få mere uregelmæssige menstruationer eller kortere cyklus og nogle gange kraftigere blødninger i årene op til menopausen. I denne periode kan man prøve kosttilskud som fx Vitex Agnus Castus mod menstruations ubehag.

Er man tæt på menopausen – er menstruationerne begyndt at udeblive og måske viser en blodprøve at overgangsalderen er ved at indtræffe, så er det en god ide at prøve med planteøstrogener. Rødkløver og soja er planteøstrogener, som kan afhjælpe gener i overgangsalder. De kan fåes som kosttilskud både i kapselform fra Solaray, Naturdrogeriet og Drogens Vital eller som ren mælkesyregæret ekstrakt fra Herrens Mark.

Rødkløver findes også i blandinger med andre urter til overgangsalder som fx salvie, der afhjælper svedsekretion i overgangsalderen i Solarays Femibalance. A. Vogel har lavet en ren salvie hvis det er hede- og svedeture du døjer mest med.

Har man østrogenfølsom cancer eller anlæg for samme er der stor uenighed om hvorvidt planteøstrogener udgør en risiko. Sammenhængen er ikke ordentligt undersøgt endnu, så af forsigtighedsprincip kan det være en god ide at forsøge sig med andre urter som fx salvie, humle eller dong quai, som også hjælper mod symptomer i overgangsalderen.

Mad med planteøstrogener

Nogle fødevarer indeholder en del planteøstrogener. Rødkløveren er en af dem, men det er svært at spise rødkløver. Sojaprodukter som fx sojamælk, tofu, tempeh og miso indeholder også planteøstrogener og i lidt mindre mængder findes der planteøstrogener i grønne bønner, hørfrø, humle og sesam.

Der er meget delte meninger om især sojabønnen, fordi der hersker tvivl om, hvorvidt den virker kræftfremkaldende. Der er stadig ingen entydige svar hverken for eller imod, så vil du være på den sikre side, så vælg sojaprodukter som tempeh fremfor tofu, som er fermenteret og lettere at fordøje og check altid, at dine sojaprodukter er økologiske – som en sikkerhed for at de hverken er sprøjtet eller genmodificeret. Varier sojadrikken med andre plantedrikke og hent også dine planteøstrogener fra bælgplanter, frø og kerner.

Fødevarer der provokerer hedeture

Læge Søs Wollesen, som har skrevet flere bøger om overgangsalder, skriver, at visse fødevarer virker som triggere af bl.a hedeture. Det er især:

  • Kaffe
  • Alkohol
  • Sukker og stivelsesrige fødevarer som hvidt brød, pasta og kartofler

Motion og godt men drikkevand hører også med til en almindelig sund livsstil og kan i sig selv mindske symptomerne for nogle kvinder.

Calcium efter overgangsalderen

Når overgangsalderen har indtruffet er det særlig vigtig at få kalk nok, da østrogen spiller en rolle for knogleopbygningen. Spiser du mange grønne grønsager til dagligt, så er det ikke sikkert du behøver tilskud. Men er du i tvivl om du får kalk nok fra din kost eller har du knogleskørhed i familien, så kan det være en god ide med at kalktilskud efter overgangsalderen. Vi anbefaler et tilskud med calcium, magnesium, K2 og D vitamin for at sikre at calcium optages ordentligt i knoglerne.

Havtorn til slimhinderne

Døjer du meget med tørre slimhinder, så er planteøstrogenerne et naturligt sted at starte, da slimhinderne bliver mere skrøbelige med faldet i østrogen. Derudover kan du overveje et tilskud af havtornolie og A-vitamin. Begge bidrager til normale slimhinder.

Nogle kvinder oplever øget tendens til blærebetændelse i forbindelse med overgangsalder. Det kan skyldes at slimhinderne i skeden er mere udsatte med det dalende østrogen niveau.

Der er meget du kan gøre for at forebygge blærebetændelse. Du kan bestille en gratis vejledning hos Heilpraktiker og Naturemedciner Stine Mathieu på www.stinemathieu.dk, som samarbejder med apoteket, hvis du har behov for en dyberegående vejledning om kosttilskud og naturlægemidler.