Skæleksem også kaldet seborroisk eksem er en hudsygdom som mange dansker har. Det ses som skæl i hovedbunden, i ansigtet og på overkroppen. Skællene er ofte fedtede og gullige eller tørre og hvide. Det kan periodevis være i bedring, specielt i sommermånederne, men det bliver betegnet som en kronisk lidelse, og vil i de fleste tilfælde vende tilbage i større eller mindre grad.

Hvem får skæleksem?
Personer med øget talg sekretion oplever oftere skæl i håret. En af de naturlige hudsvampe lever bedst i fedtet hud, og det er hudens reaktion på denne der skaber eksemtilstanden. Mørkhårede menes at have større talgproduktion, og derfor også oftere oplever problemet. De mandlige kønshormoner øger ligeledes mængden af talgproduktion og er derfor også en medvirkende faktor. Desuden menes det at være tildels arveligt.

Hvad kan jeg gøre?
Skæl skal ikke kløes eller skrabes af, da dette kan forværre tilstanden. De fleste oplever et meget fredeligt forløb. En shampoo med et svampemiddel kan benyttes, som kan fås både med og uden recept, hvis det er i hovedbunden. Ellers kan en tilsvarende creme benyttes hvis det er andre steder på kroppen. Hvis der er udtalte eksemtilstande kan det være nødvendigt at anvende et svampemiddel kombineret med binyrebarkhormon, for at dæmpe eksemen.
Salicylvaseline eller tjære-salicylvaseline kan ligeledes andvendes til at fjerne skæl ved svære tilfælde. Efter skællene er fjernet kan man beskytte sig med en 10 % carbamid creme, som både tilfører fugt, men også virker skælløsende.

Derudover kan det være en fordel at undgå fede cremer.

Er du i tvivl kan du altid kontakte os eller din læge for yderlig information.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.