Steroidbehandling til lokal brug

Glukokortikosteroider, binyrebarkhormon eller steroider som det bliver omtalt i daglig tale, er den vigtigste gruppe af antiinflammatoriske stoffer. Steroiderne virker på flere forskellige måder, men er alle med til at mindske den inflammation der er i huden. Dette sker ved at hæmme kroppens eget immunforsvar, da det er immunforsvaret der skaber inflammationen (hævelse, rødme og smerter).

Forskellig styrke
Alle steroider er kvalitativt ens, men styrken varierer. Steroiderne opdeles i 4 grupper alt efter deres styrke:

• Svagt virkende glukokortikoider (gruppe I)
* Hydrocortison

• Middel stærkt virkende glukokortikoider (gruppe II):
* Clobetason – 17 – butyrat
* Hydrocortison – 17- butyrat

• Stærkt virkende glukokortikoider (gruppe III):
* Betamethason
* Betamethason – 17 – butyrat
* Fluocinolonacetonid
* Fluocinonid
* Mometasonfuroat

• Meget stærkt virkende glukokortikoider (gruppe IV):
* Clobetasolpropionat

Som udgangspunkt anbefales det, at jo tyndere huden er, jo lavere styrke skal der benyttes. Omkring øjne, øre, næse, mund, indersiden af arme og lår samt på kønsdele benyttes der oftest gruppe 1 eller 2, hvorimod på resten af kroppen, hænder og under fødderne anvendes der gruppe 3 eller 4. Børn anbefales altid kun at bruge gruppe 1 eller 2.

Hvordan bruges en steroid creme bedst muligt?
Cremer og salver af denne type skal påsmøres i et tyndt lag, det vil sige at en stribe af cremen eller salven på længde med det yderste led af din pegefinger, skal kunne dække et område på størrelse med 2 gange din håndflade. Sørg altid for at vaske hænder efter brug, med mindre det er hænderne der skal behandles.
Ved længere tids brug nedsættes kollagen syntesen i huden og derved mister huden sin elasticitet. Det er derfor en god idé at tilføre huden fugt, ved at benytte en fugtighedscreme. Lad der blot gå en halv times tid imellem påsmøring af lægemidlet og fugtighedscreme, for at sikre at det ene ikke påvirker det andet.
Ved længere tids brug af en stærk steroidcreme, anbefales det ikke at stoppe fra dag til dag, men at der er en udtrapningsfase. Dette skyldes at hudlidelsen kan komme pludselig og voldsomt tilbage.

Bivirkninger
Muligheden for at få bivirkninger er meget små ved korrekt brug. De der oplever bivirkninger er typisk på grund af at der er brugt en for stærk steroid på et hudområde hvor huden er tynd. Der vil der kunne opleves at huden sprækker, da huden bliver ”tyndslidt” af behandlingen.