I Huden findes flere typer af svampe, der lever som en naturlig del af ens hudflora, sammen med bakterier. En svampeinfektion kan derfor være en ubalance i denne hudflora, eller være en infektion af en udefrakommende svamp. Dermatofytter, Candida og Pityriasis versicolor er de 3 hyppigste årsager til en svampeinfektion.

Dermatofytter dækker over flere forskellige meget almindelige svampeinfektioner som de fleste vil oplev:
– Fodsvamp viser sig som et skællende rødligt udslæt mellem tæerne, som kan være væskende
– Neglesvamp giver gullige og porøse negle.
– Ringorm giver en karakteristisk rødlig cirkel der langsomt bliver større
– Svamp i lysken som ofte ses hos yngre sportsfolk
– Svamp i hovedbunden som ofte viser sig som skæl i hovedbunden (se også skæleksem)

Candida er oftest kendt hos kvinder der oplever candidainfektioner i underlivet, men ses også ofte hos blebørn, under og mellem brysterne hos kvinderne samt i munden hos børn og ældre med kunstige tænder.

Pityriasis versicolor viser sig som brune pletter hvis man er lys i huden, eller hvis man er blevet brun på en ferie, optræder de som lyse pletter på huden.

Hvorfor får jeg svamp?
Dermatofytter smitter fra menneske til menneske samt dyr til menneske. Man bliver ofte smittet via badeværelser, omklædningsrum eller svømmehaller, hvor der er gode betingelser for svampen til at spredes. Ringorm skyldes ofte overførsel fra kat, og optræder der hvor man er i kontakt med dyret.

Candida skyldes ofte en ubalance i kroppen, eller påvirkning fra sygdom eller behandling. Sukkersyge patienter samt patienter i behandling med antibiotika oplever ofte Candida infektioner.

Pityriasis versicolor lever normalt i huden, men ved øget talg og sved produktion kan der forekomme pigmentforandringer, og det er først der infektionen viser sig.

Hvordan behandles svampeinfektionerne?
Infektionerne behandles med svampedræbende midler, oftes som creme eller shampoo. Typisk anvendes disse, da de virker der hvor svampen fremtræder, og man undgår eventuelle systemiske bivirkninger. Ved svære tilfælde kan der anvendes tabletter. Derudover er der en række ting man selv kan gøre. Sørg for at hudområder holdes tørre, specielt efter bad. Sørg for at affedte huden med vand og sæbe. Ved fodsvamp anbefales det at have et håndklæde man kun anvender til fødderne, hvilket kogevaskes ofte sammen med de sokker man benytter. Generelt gælder det om at stoppe smitten, både for andre og for sig selv.

Har du yderlig spørgsmål kan spørge apoteket eller din læge.